marți, 25 iulie 2017

LE TAROT DE SAINT JACQUES



„Le Tarot de Saint Jacques” este un set de tarot format din cele 22 de arcane majore, creat și publicat de France Poehr în doar 100 de exemplare. Asta face ca acest tarot să fie considerat o raritate și să coste foarte mult pe unele site-uri. În rândurile de mai jos o să vă spun ce impresie mi-a făcut.

Mai întâi că pachetul este foarte compact, ușor de transportat, o cutie pe fond negru, destul de îngustă ce conține 22 de Arcane majore și o cărticică explicativă de 80 de pagini, în franceză. După părerea mea este ideal de luat în călătorii deoarece nu ocupă mult spațiu.

Arcanele urmează alcătuirea franceză a Tarotului de Marsilia cu Magicianul poziționat ca prima carte, Justiția (Dreptatea) la nr. 8, Forța (Puterea) la nr. 11, Nebunul sau Matul fiind ultima carte, a 22-a. De asemenea, cartea cu nr. 13, cel mai adesea numită „Moartea”, este denumită „L'arcane sans nom”, adică exact așa: arcana fără nume. Denumirile diferă și ele puțin, de exemplu, Turnul răsturnat este Casa Domnului :)

Cărțile propriu-zise sunt alcătuite prin metoda colajului, sunt foarte frumos și viu colorate, conțin multe imagini feminine din ce am observat, precum și multă inspirație din natură. După mine sunt foarte interesante, dar mai greu de descifrat. O să postez câteva mai jos, și dacă timpul mi-o va permite le voi analiza mai în amănunt. Deocamdată, cea mai „încărcată” arcană mi se pare cea a Magicianului, în timp ce Nebunul este singura arcană rămasă alb-negru. Un alt aspect important la aceste carți este că sunt destul de late, ceea ce le face greu de manevrat uneori. În continuare, mi-ar fi plăcut să știu mai multe despre simbolistica lor, precum și despre numele ales, Le Tarot de Saint Jacques. Tarotul Sfântului Iacob? Primul lucru care mi-a venit în minte a fost pelerinajul de 800 de km către Santiago de Compostela, un pelerinaj despre care am citit deja foarte multe și pe care sper să-l parcurg în această viață. Într-o perioadă am și avut multe coincidențe legate de numele sfântului (Jacques în franceză, James în engleză, Santiago în spaniolă etc.), cele mai multe întâmplându-se în jurul sărbătorii acestuia, pe 25 iulie. Al doilea lucru de care mi-am adus vag aminte a fost legat de o varietate de scoici numite St. Jacques. De altfel, cărțile au pe spate 3 scoici desenate pe fundal negru.

Personal, m-am obișnuit relativ ușor cu acest tip de tarot, asta și datorită faptului că primul set pe care l-am folosit vreodată a fost unul de Marsilia. Atunci mi s-a părut foarte greu, recunosc, am nimerit și peste o carte probabil pentru avansați, foarte frumoasă, o păstrez încă, dar încărcată de detalii. Pentru francezi și francofoni, variante ale acestui tip de tarot sunt încă foarte folosite. Eu le recomand cu mare drag! O astfel de variantă este și tarotul Saint Jacques care, totuși, nu este pentru începători. Mai degrabă pentru avansați. Este destul de greu să te folosești de doar 22 de cărți, fără a beneficia de detaliile aduse de arcanele minore. În plus, puținele schimbări în numerotare și, mai ales, imageria complexă elaborată de autoarea France Poehr, vor face ca acest set să fie foarte greu de înțeles pentru un începător.

Apropo de numerotare. Și în acest caz, ca și în cazul tarotului de Marsilia, se pune un mare accent pe numerologie. Practic, în acea cărticică însoțitoare găsim un capitol dedicat simbolurilor numerice de pe cărți. Un lucru care mi s-a părut foarte folositor. Alte capitole conțin semnificații generale sau pe domenii. Este însă doar o cărticică ajutătoare, nu veți găsi informații detaliate.

Per total sunt mulțumită de achiziția făcută, un set interesant, chiar rar, pe care l-am folosit vara aceasta. Și nici nu m-a costat o avere. O să-l las aici, unde mă aflu, și probabil voi reveni la el în iarnă sau în vreo vacanță. În două zile mă reîntorc la obișnuitul meu RWS :) Îmi era puțin dor de el! 
Le Soleil
 L'Etoile
 La lune
 La Maison Dieu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aştept părerile dumneavoastră.