duminică, 18 ianuarie 2015

Nebunul în literatură

Îmi place să găsesc diferite asocieri între cărțile de tarot și reprezentările lor artistice, literare, cinematografice, muzicale etc. Așa că într-una din cercetările mele referitoare la NEBUN, am găsit acest pasaj revelator din cartea lui Nicolae Steinhardt, „Jurnalul fericirii” (recunosc, probabil nu cea mai potrivită carte  pentru a fi citată pe un blog dedicat tarotului). Pasajul este o viziune despre LIBERTATE, una din cele 3 soluții pentru a evada dintr-un sistem opresiv.


Personajul e un om tânăr, prezentat sub porecla alegorică Zurbagiul. Soluţia stă în totala neadaptare în sistem. Zurbagiul nu are domiciliu stabil, nu are acte în regulă, nu e în câmpul muncii; e un vagabond, e un parazit, e un coate goale şi o haimana. Trăieşte de azi pe mâine, din ce i se dă, din ce pică, din te miri ce. E îmbrăcat în zdrenţe. Munceşte pe apucate, uneori, când şi dacă i se iveşte prilejul. Îşi petrece mai toată vremea în puşcării ori lagăre de muncă, doarme pe unde apucă. Hoinăreşte. Pentru nimic în lume nu intră în sistem, nici măcar în cea mai neînsemnată, mai păcătoasă, mai neangajantă slujbă. Nici măcar păzitor la porci nu se bagă, neurmând pilda eroului unei nuvele a lui Arthur Schnitzler: acela, obsedat de frica de răspundere, sfârşeşte porcar. NU, Zurbagiul s-a proiectat (în stil existenţialist) odată pentru totdeauna câine de pripas, capră râioasă, călugăr budist cerşetor, smintit, nebun pentru (întru) libertate.


Un asemenea om, aflat la marginea societăţii, e şi el imun: nici asupra lui nu au de unde exercita presiuni, nu au ce-i lua, nu au ce-i oferi. Îl pot oricând închide, hărţui, dispreţui, batjocori: dar le scapă. Odată pentru totdeauna a consimţit a-şi trăi propria viaţă conform exemplului şi modelului unui perpetuu azil de noapte. Din sărăcie, neîncredere, neseriozitate şi-a făcut un crez; se aseamănă unui animal sălbatec, unei fiare jigărite, unui tâlhar la drumul mare. E Ferrante Palla al lui Stendhal. E Zacharias Lichter al lui Matei Călinescu. E un iurodivii laic, un drumeţ neplictisit (iar Wotan coborând pe acest pământ ce nume poartă? Der Wanderer), un jidov rătăcitor.

Şi-i slobod la gură, vorbeşte de istov, dă glas celor mai primejdioase anecdote, nu ştie ce-i respectul, toate le ia de sus, spune ce-i trece prin minte, rosteşte adevăruri pe care ceilalţi nu-şi pot îngădui să le şoptească. E copilul din povestea regelui gol, a lui Andersen. E bufonul regelui Lear. E lupul din fabulă – şi ea îndrăzneaţă – a lui La Fontaine: habar nu are de zgardă.

E liber, liber, liber.




vineri, 2 ianuarie 2015

Magicianul

Magicianul sau Scamatorul ("Le bateleur" în Tarotul de Marsilia), numerotată cu 1, prima în devenirea Nebunului.

O arcană optimistă, pozitivă, pe care mulţi ne bucurăm să o întâlnim. Magicianul era un personaj care-şi făcea veacul prin târgurile medievale, îndemânatic cu cărţile de joc sau alte obiecte, vorbăreţ şi atrăgător, nu prea era luat în serios, rolul lui era de a distra oamenii. În acest fel îşi câştiga existenţa. În mod tradițional întruchipează elementul surpriză din viețile noastre, acel ”uite-l, nu e”.

În tarotul RWS, magicianul este un tânăr ce poartă o mantie roşie peste un veştmânt alb, destul de subţire. Are părul lung şi negru, o banderolă albă în jurul frunţii şi chiar deasupra capului său pluteşte simbolul infinitului. Pe o masă ornamentată, din lemn, îşi ţine uneltele de lucru, acestea reprezentând chiar cele 4 elemente ale Arcanelor minore: o cupă înaltă, o monedă, o sabie cu vârful înspre interiorul mesei şi un baston sau o bâtă. O mână este îndreptată în jos, cealaltă ţine bagheta magică în sus. Magicianul este destul de mult ancorat în material, dar tinde spre devenirea spirituală. Şi totul se petrece pe un fundal solar, galben, în mijlocul unei vegetaţii bogate. Trebuie să recunoaştem că e un tânăr cu un farmec irezisitbil, în faţa căruia ne putem opri pentru o clipă.



Această carte simbolizează creativitatea, îndemânarea, comunicarea. Suntem stăpânii vieţii noastre şi pentru moment deţinem controlul. Concentrarea. Dacă avem o dorinţă anume, putem spera că vom avea resursele de a o duce la îndeplinire. Deci, acţiune.

El este Hermes. Protectorul călătoriilor, al negoţului dar şi al hoţilor. De aceea trebuie să fim atenţi dacă în devenirea personală întâlnim un autentic magician sau un... escroc.

Planeta lui este Mercur.


Magicianul în artă:

"Le surrealiste" este un autoportret al pictorului Victor Brauner.